Hrady.cz
Jeden z nejznámější českých menhirů stojí pár metrů od silnice, která vede od Klobuk do Telce. Je vysoký 3,4 metru, váží zhruba 5 tun a je ze železitého pískovce, říká se mu také Zkamenělý pastýř.
Graficke pismenko Severozápadně od obce Klobuky při silnici do Telce stojí jeden z největších českých menhirů. Je vysoký 3,4 metru a váží asi 5 tun. Nejčastěji se mu říká Kamenný muž, někdy ale také Zkamenělý pastýř. To proto, že tu byly okolo v poli vyorány menší kameny ze stejného materiálu – z červenohnědého železitého pískovce, který pochází snad od Peruce. V roce 1852 byl povalen bouří a musel být znovu vztyčen. Archeologickým průzkumem v roce 1898, který tu nechal provézt J. L. Píč, bylo zjištěno, že kámen byl uměle vztyčen a že tedy nejde o bizardní pozůstatek erozního zvětrávání. Jeho stáří výzkum neodhalil. Od silnice vede ke kameni pěkně upravená cestička, ale parkování je tu problematické.
Ivka, 11.6. 2007

Zkamenělý pastýř
    Nejznámější pověst o menhiru praví, že při každém zvonění v klobuckém kostele postoupí k němu Zkamenělý pastýř o jeden krok. Až ke kostelu jednou dojde, nastane konec světa.
    Ivka, 11.6. 2007
    Východ slunce nad Řípem
    Ve dnech dvou významných keltských svátků vychází prý slunce přímo nad Řípem, jehož vrcholek je od kamene vidět – a to na Beltaine (30. dubna) a Lugnasad (13. srpna).

megalit, menhir
     Kladno  (KL)