Hrady.cz
Zaniklé významné přemyslovské hradiště/hrad z 11. století zvané také "Druhá Kouřim". Po roce 1223 boji poničené sídlo Děpolta III. přenechává svůj význam poblíž nově vznikajícímu městu Kouřim.
Pohled přes hradiště k severu
vlevo kostel sv. Štěpána
Graficke pismenko Kouřimský hrad, vznikající původně jako silně opevněné hradiště, stával jižně od města nad soutokem Ždánického potoka a Výrovky (Kouřimky). Dnes je místo známé jako „u Jiřího“ či Jiřská ostrožina. Po definitivním zániku protilehlého hradiště Staré Kouřimi (10. stol.) zde vyrostlo nové přemyslovské správní středisko Kouřimska. Nejstarší zjištěné osídlení této tzv. druhé Kouřimi sice sahá až někam do 6.–7. stol., ale opevněné sídlo o rozloze 6 ha zde vzniká až v 11. století. Sídlil zde knížetem ustavený kastelán se svojí vojenskou posádkou, fungoval zde soudní dvůr a krátce se zde také razily mince. Z kostela sv. Jiří stojícím od 10. stol. při jižním okraji ...

hradiště
     Kolín  (KO)