tvrz Bilantova Lhota

Mrázova Lhota
Výrazné a velké tvrziště na skalnatém ostrohu nad Sázavou. A.Sedláček ztotožňoval tuto tvrz s Mrázovou Lhotou, ze 14.století na které vládl vladyka Jan. Archeologický výzkum však doložil život tvrzi ve 2.polovině 13.století. Tvrz zanikla požárem.
tvrziště Bilantova Lhota
Celkový pohled.
Graficke pismenko Výrazné a velké tvrziště na skalnatém ostrohu vysoko nad řekou Sázavou.
Tvrziště se nachází asi 300 metrů východně od kapličky v Dobrovítově Lhotě. Nevede k němu žádná cesta ani pěšina. Za posledními domy začíná pole, které se sklání k hraně nad Sázavou. Tvrziště se pak nalézá v buko-borovicovém lese na okraji hrany a prudkého skalnatého srázu.
Marek Skýpala, 3.6. 2007

Střípek historie:
    August Sedláček ztotožňoval tuto tvrz s tvrzí zvanou Mrázova Lhota, která se objevovala ve 14.století a na které vládl vladyka Jan. Archeologický výzkum však doložil život na tvrzi ve 2.polovině 13.století. Tvrz zanikla po požáru.
    I.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 1998., 3.6. 2007

popis

Jádro tvrze bylo chráněno jednak prudkým skalnatým srázem a pak také hlubokým vnitřním a slabším vnějším příkopem. Vnitřní je dosud asi 6metrů hluboký a chrání jádro tvrze, zatímco ten vnější, 3 metry hluboký, chrání jádro i rozměrnější předhradí.

Havlíčkův Brod  (HB)
    Další tvrze