Hrady.cz
Z tvrze je zachována věž, na kterou navazují dvě křídla, která byla v 16. a 17. století přestavěna na raně barokní sýpky. První zmínka o tvrzi je z r. 1384. Majiteli byl rod Buzických z Buzic. Dnes je zde chátrající skladiště rybářů.
Graficke pismenko Z tvrze se dochovala toliko věž, která je součástí budov, jež jsou k ní ze dvou stran přilepeny, obvodová hradba a torzo paláce při východní hradbě. Místo patří rybářům, kteří objekt používají coby skladiště a nechávají je pomalu chátrat.
28.5. 2002

historie

Ze vsi Buzic, připomínaných poprvé r. 1384, vyšel vladycký rod Buziců, jeho nejstarším známým členem byl Předota (1384–1412). Jeho bratr Pešík, uváděný v r. 1397, měl syna Buška (1401–1412). Toto jméno (Bušek = Bohuslav) bylo v rodu dost oblíbené. Později se připomínají Jan (1446–1480), Václav z Buzic, Bušek starší (1451–1473) a Bušek mladší (1463–1498). Na sklonku 15. století, kdy se již členové rozrostlého rodu, jež buzický statek nemohl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 14.7. 2004

Strakonice  (ST)