Hrady.cz
Prvním známým majitelem byl v r. 1345 Oldřich z Hradce. V l. 1485–1494 hrad V. Vencelík z Vrchovišť přestavěl přibližně do dnešní podoby. V r. 1645 byl obsazen Švédy a poškozen. V r. 1964 vyhořel, obnova začala v r. 1974, skončila v r.1992.
Zámek ze zahrady
Graficke pismenko Zakladatelem původního hradu je rod pánů z Hradce. První zmínka je z r. 1345, kdy byl majitelem Oldřich z Hradce. Roku 1485 hrad koupil i s městečkem Žirovnicí Václav Vencelík z Vrchovišť. V letech 1485–1494 byl hrad přestavěn a rozšířen přibližně do dnešního rozsahu a podoby. V roce 1490 hrad nechal vymalovat freskami. Vencelíkům patřil hrad až do roku 1544, kdy hrad i panství získal Albrecht z Gutštejna. V roce 1564 panství koupil Jáchym z Hradce. V letech 1576–77 a 1583–84 došlo k menším stavebním úpravám, jež znamenaly počátek přeměny hradní pevnosti na pohodlnější renesanční zámek. Za třicetileté ...
WEB - Žirovnice, 27.2. 2003

historie

Zakladatele, přesnou dobu založení hradu a jeho nejstarší dějiny neznáme. Poprvé se připomíná v r. 1345, kdy je znám jeho majitel Oldřich z Hradce. Z toho se soudívá, že hrad vystavěl rod pánů z Hradce. Po Oldřichovi z Hradce (†1348) zdědil Žirovnici jeho stejnojmenný syn (1343–1383), který přijal za spolumajitele svého bratra Heřmana (1338–1404). V r. 1393 byl již majitelem Žirovnice Jan Kamarýt z Lukavce, který se psal „ze Živornice“, stejně

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003
    Žirovnice Hrad
    Městečko Žirovnice rozestřeno jest na návrší, jež vybíhá od východu k západu, tak že domky jeho oba boky i paty jeho vyplňují. Ze stavení vyniká nový bílý kostel, ale nad něj a nade všechna stavení výše strmí starý hrad, který položen jest na kraji téhož návrší. Cesta vede k němu od náměstí okolo kostela a veliké sýpky zrovna před bývalým příkopem stojící. Před ní jest prázdné místo, kteréž nikdy zastveno nebylo; ani špejchar za dob starších

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého IV., 7.3. 2017

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor