tvrz Žáky

stará tvrz
První, starší tvrz postavena asi koncem 14. století. Stojí při vjezdu do dvora. Obvodové zdivo dosahuje síly až jeden metr. V severovýchodním nároží je přistavěna okrouhlá věž. Část objektu stále slouží jako byty.
Žáky - nový zámek
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Žáky leží 4 km jihozápadně od Čáslavi. Vsí prochází silnice II/338 Čáslav - Zbýšov - Ledeč n. Sázavou.
V obci Žáky se nacházejí dvě tvrze a zámek. Vývoj těchto panských sídel byl velice složitý, a doposud se ho nepodařilo zcela objasnit.
V okolí jsou dvě turisticky zajímavé lokality. Je to město Čáslav a zejména pak architektonickými skvosty překypující Kutná Hora, vzdálená 10 km severozápadně.

historie

Obec Žáky byla založena okolo roku 1142. Tehdy patřila sedleckému klášteru u Kutné Hory. V držení kláštera je připomínána i v roce 1407 a v jeho vlastnictví byla až do roku 1540. První, starší tvrz, byla postavena asi koncem 14. století. Majitelé se pak rychle střídali. Koncem 16. století, kdy byli majiteli statku Žáky Trčkové z Lípy byla zřejmě v areálu dvora postavena další tvrz. Původní tvrz postupně začala ztrácet na svém významu. Byla

popis

Průzkumem bylo zjištěno, že nejstarším objektem areálu je budova při vjezdu do dvora. Jedná se o patrové stavení obdélníkového půdorysu kryté valbovou střechou. Obvodové zdivo dosahuje síly až jeden metr. V severovýchodním nároží je přistavěna okrouhlá věž. Zřejmě se jedná o zbytky původního gotického objektu, který pravděpodobně založili již sedlečtí cisterciáci.

Kutná Hora  (KH)
    Žáky