Hrady.cz
Čtyřúhelníkové valy u Skřípele jsou jedny z nejlépe dochovaných viereckschanze u nás. Jsou tvořeny téměř čtvercovými náspy (105x125 metrů) vysokými až 3 metry, s typicky vyvýšenými nárožími, (na západní straně) dobře zachovalým příkopem.
Letecký pohled
Graficke pismenko Valy či šance leží v katastru obce Skřípel, nicméně nejlépe se k ní dostaneme od nádraží Osov (trať Zadní Třebáň – Lochovice). Pokud se postavíme zády k nádražní budově, uprostřed pole uvidíme výraznou zarostlou plochu, hájek tvořený vzrostlými listnatými stromy lemujícími valy.
Milan Caha, 17.6. 2007

historie

Čtyřúhelníkové valy u Skřípele patří mezi nejlépe dochované viereckschanze u nás. Jsou tvořeny téměř čtvercovými náspy (105x125 metrů) vysokými až 3 metry s typicky vyvýšenými nárožími, na západní straně s dobře zachovalým příkopem a dvěma branami, z nichž ta západní snad mohla být astronomicky orientována (vzhledem k pozici vůči jiné významné lokalitě na obzoru – kopci Plešivec s velkým laténským hradištěm). Keltský původ není bezpečně doložen

„Viereckschanzen" - čtyřúhelníkové svatyně – jsou typické pro laténské období. Bývaly to pravidelné čtyřúhelníkové objekty (většinou čtvercové či obdélníkové, výjimečně kosočtvercové) o velikosti mezi 50 až 200 metry, často mají astronomicky významnou orientaci. Obvykle stávaly osamoceně, někde však tvořily oddělenou součást oppida. Objevují se v laténu a pokrývají víceméně celou centrální keltskou oblast. Uvnitř těchto objektů ohrazených valem