hrad Vitějovice

Osule, Vítějice
Zřícenina hradu. Zakladatelem byl pravděpodobně Přemysl Otakar II., stavba nedokončena. V majetku koruny do r. 1283, poté se stává majitelem Jan z Michalovic, počátkem 14. stol. páni z Újezda, po r. 1317 Bavor II. ze Strakonic, r. 1344 Rožmberkové. Pobořen (prevence proti zneužití).
Zbytky zdí u jižní věže (vlevo) na jaře

Vitějice Hrad

Graficke pismenko Ves Vitějice leží v údolí na všech stranách vysokými horami zavřeném, jen k severu jest otevřeno, a tu se rozevírá rozhled na okolí Blanice a Bavorova a pohoří za tím stojící. Nad údolím potoka vypíná se k znamenité výši vrch Vosule (Osule) homolovitého tvaru, který jest borovým lesem porostlý. Od jihu a východu vystupuje hora tato příkře, k ostatním stranám kloní se mírněji v jednotvárnou pláň. Na západním boku jest několik domků, které se jmenují po vrchu Vosulí, neboť tak se hoře již ve 14. věku říkalo. Od Vitějic vine se nahoru stará cesta, kudy se s hradu do vesnice a do kostela jezdívalo, ale na vrchu samém ji nelze již znáti. ...
August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.7), 23.7. 2002

Vitějovice hrad (Osule, Vosule)
    Po přečtení uvedeného textu profesora Sedláčka, a především po shlédnutí obrázku „jediný svědek hradu“ mám pocit, že jsem byl někde jinde. V jiném čase, na jiném místě. A přece – popis okolí sedí, částečně i popis zříceniny, takže se obrátím na svoji autoritu nejvyšší, profesora Durdíka (Encyklopedie českých hradů, 4. vydání, Libri, Praha 1999). Ten hodnotí Vitějovice poněkud optimističtěji. Prosím: „… zříceniny hradu na vysokém kopci u

Random, 9.1. 2003
    Nejstarší zpráva o Vitějovicích je z r. 1283, kdy tuto ves získal Jan z Michalovic od krále Václava II. V r. 1298 se připomíná Bruno z Vitějovic, v r. 1312 bratři Přibík, Racek a Vernéř, z nichž poslední se tehdy zavázal, že bude pečovat o bezpečnost na cestě, která vedla z Písku na Prachatice a dále do Pasova. Tehdy již hrad nepochybně stál. Zmínění bratři působili ve službách vyšehradské kapituly jako lokátoři v okolí Prachatic. V r. 1317 se

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003