Hrady.cz
V lesíku u České Břízy se dochoval příkop po zaniklém dřevěném hradu. Písemnými prameny není hrádek přímo doložen. Jednalo se o malý šlechtický, dřevěný hrádek. Archeologické nálezy datují život na hradě do 2.poloviny 13.století.
Hrádek u České Břízy
Okružní příkop chránící předhradí.
Graficke pismenko V lesíku u České Břízy se dochoval příkop po zaniklém dřevěném hradu. Hrádek stával na okraji lesa, na ostrohu nad silnicí z Třemošné do Hromnic, na levém břehu říčky Třemošné. K místu hrádku se dostaneme pokud se z České břízy vydáme k čističce odpadních vod. Hrádek stával na okraji lesíku, který k čističce přiléhá, hned za hlubokou roklí, která se sklání k říčce.
27.5. 2007

Střípky historie:
    Písemnými prameny není hrádek přímo doložen. Pouze v roce 1282 se zmiňuje „predium Stegym“, ale není zřejmé, zda se jedná o náš hrádek. Jednalo se o malý šlechtický, dřevěný hrádek. Archeologické nálezy datují život na hradě do 2. poloviny 13. století.
    Durdík Tomáš, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 27.5. 2007
    Hrad byl postaven z jedné strany na okraji pole, zatímco z druhé byl ohraničen strmě spadajícím svahem nad roklinou s potokem. Nejzranitelnější byl od pole a proto chráněn příkopem s valem. Příkop byl asi 60 metrů dlouhý a široký metrů pět. Dnes je hluboký 1,5 m a val vyčnívá nad terén do výše zhruba jednoho metru. Plocha předhradí je rovná až na jednu prohlubeň nacházející se uprostřed, jenž je pravděpodobně pozůstatkem po zahloubené zemnici.

Prudký Martin zpracoval podle Josefa Milera Neznámé hrady severního Plzeňska-P. Rožmberský, M. Novobilský, P. Mikota, 29.9. 2009

popis

Hrádek nijak neudivoval svou rozlohou. Severní a západní svahy předhradí chránily prudké svahy. Zbývající část dodnes od roviny odděluje obloukovitý příkop. Na ploše předhradí se nedochovaly žádné pozůstatky zdiva, pouze uprostřed se nalézá pozůstatky zahloubeného objektu. Jádro hrádku stávalo na obtížně přístupném, volně se tyčícím skalisku s malou vrcholovou plošinou. Nacházejí se zde však pouze málo zřetelné pozůstatky po úpravách skalky.

Plzeň-sever  (PS)
    Česká Bříza