tvrz Božovice

Božejovice
Torzo gotické tvrze z 1. pol. 15. století na břehu Tvrzského rybníka, nedaleko obce Skály na Písecku. První zmínka o tvrzi je z r. 1443 jako majetek Jaroše z Drahonic.
Torzo zdi
Graficke pismenko Nepříliš známá gotická tvrz je dnes pohlcena novodobou stavbou na břehu Tvrzského rybníka. Ke tvrzi Božovice (někdy též Božejovice) se dostaneme po zelené značce z obce Skály nebo opačně po neznačené cestě z osady Kloub. Tvrz je jedním ze zastavení naučné stezky "Na břehu Blanice".
Vaculčík, 20.5. 2007

historie

Místní jméno Božovice (nebo též Božejovice) se uvádí poprvé v r. 1262 a dále až v 1. třetině 15. století, ale v obou případech není jisté, že se zmínka vztahuje k naší lokalitě (osady téhož jména jsou rovněž u Jistebnice a u Benešova). Bezpečné se k místu váže až zpráva z r. 1443, kdy dnes již neexistující ves držel Jaroš z Drahonic, sloužící z počátku na Bechyni a Rýzmberku Oldřichu z Rožmberka, předpokládaný stavebník tvrze na ostrůvku při

nepatrné zbytky zdí
     Písek  (PI)