Hrady.cz
Zaniklá gotická tvrz stávala na severovýchodě obce. Polovina vsi (a později i celá ves) Velemín patřila Kaplířům ze Sulevic, kteří ji i s tvrzí prodali až ke konci 15. století. Druhá polovina vsi patřila nejdříve klášteru sv. Jiří na Pražském hradě.
pohled na místo zaniklé tvrze od jihovýchodu
Graficke pismenko O vsi je první zmínka už z roku 1228 – tehdy její část náležela klášteru sv. Jiří na Pražském hradě. Druhý díl patřil Kaplířům ze Sulevic – v roce 1397 je řeč o Kunatovi ze Sulevic. V roce 1436 se rodu podařilo získat i druhou část vsi. V roce 1474 Kamarét Keruňk ze Sulevic pronajal tvrz jednomu ze svých poddaných a v roce 1480 ji prodal Jindřichu Vencelíkovi z Vrchovišť. V roce 1508 je už tvrz pustá.
Encyklopedie českých tvrzí, III. díl S–Ž, Argo, Praha 2005, 19.5. 2007

popis

Tvrz, postavená během 14. století, stávala v severovýchodní části vsi. Oválné tvziště bylo obklopené vodním příkopem, ze kterého se dochovala část na východní straně. Dnes je místo zastavěno domem čp. 99 (literatura uvádí čp. 58)