Hrady.cz
Zaniklá gotická tvrz stávala na severním konci obce, dodnes se zachovalo částečně viditelné tvrziště. Tvrz byla postavena na začátku 14. století a ještě v roce 1593 pravděpodobně stála.
nevýrazný pahorek v místě, kde stávala tvrz
Graficke pismenko Kolomuty najdete pár kilometrů východně od Mladé Boleslavi, kilometr jižně od hlavní silnice mezi Mladou Boleslaví a Jičínem. Dodnes částečně znatelné tvrziště se nachází na severním konci obce, na východní straně od silnice, na pozemku čp. 17. Mezi silnicí a domem je prý valený sklípek – snad pozůstatek tvrze.

historie

O Kolomutech jsou první zmínky v samém konci 13. století, v roce 1311 je znám Jan z Kolomut, který zde měl své sídlo. Další zmínky o příslušnících rodu jsou až z druhé poloviny 14. století – zmiňováni jsou bratři Soběhrd a Naček z Kolomut. Od počátku 15. století tu sídlí Kojatové, a po nich se zde usadili Prockové – jedna z větví zemanského rodu z Četně. Pak vlastnili Kolomuty Jan Loskot z Hobsdorfu a na Sukoradech, Mikuláš z Kozojed a po něm

Kolomuty
    Tvrz Kolomutská byla asi záhy vystavěna. Na ní seděli r. 1311 Jan z Kolomut, jenž měl tehda nějaké peníze od krále Jana dostati, roku 1367 Hrzek z Řepnice a r. 1369 bratří Soběhrd a Naček z Kolomut, kteří z dluhu na jich zboží zapsaného platili úroky k oltáři sv. Vácslava k Pražskému kostelu sv. Jiljí. Na počátku 15.stolení připomíná se Jan Kojata z Kolomut, jenž si r. 1404 vyprosil odúmrť v Malčicích, r. 1406 zase se připomíná Mikuláš Kojata z

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého X., 10.4. 2017

Mladá Boleslav  (MB)