Hrady.cz
Městské hradby Nového Jičína vybudovány provizorně již při založení města ve 13. stol. Na kamenné přebudovány r.1380. Město mělo Horní a Dolní bránu a 3 fortny. Nároží zpevňovaly bašty Vězeňská a Farská. Dochován krátký úsek u zámku a Farská bašta.
Východní bašta
pohled od jihu
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Graficke pismenko Jedním z mnoha dokladů středověkého života města Nový Jičín jsou části zachovalých úseků původních kamenných městských hradeb. Město, respektive jeho čtvercový historický střed, který je dnes vyhlášen městskou památkovou rezervací, bylo ohrazeno opevněním již při svém založení na konci 13. století. Postupem času se jeho hradby upravovaly a zdokonalovaly jak můžeme vidět na dochovaných historických vedutách. Z původních dvou věžovitých městských bran a tří forten s věžemi se bohužel do současnosti nezachovala ani jedna, avšak díky historickým vyobrazením si o jejich vzhledu můžeme udělat poměrně přesný obrázek. Návštěvník Nového Jičína může pozůstatky městské ...

Historie novojičínských městských hradeb
    Kamenné městské opevnění Nového Jičína takřka pravidelně kopírovalo pravidelný čtvercový obrys historického jádra města. Nejstarší opevnění bylo vybudováno patrně již při samotném založení města mezi léty 1267-78. Tehdy bylo opevnění tvořeno jen provizorní palisádou, příkopem a valem. Vybudování současných hradeb se váže až k osobě Voka II. z Kravař v souvislosti se založením městského hradu v jižním nároží obvodu města. Nejstarší část hradu

Jan P. Štěpánek (K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1998 a J.Tichánek, Z.Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Opava 2003), 14.5. 2007

popis

Vstup do města zprostředkovávaly dvě brány a tři fortny. Na severozápadní straně města (v dnešní ulici 5. května) stávala brána Dolní a na jihovýchodní straně brána Horní (ulice 28. října). Na jihozápadní straně při zámku stávala Sarkanderovská fortna s polygonální věží, na severovýchodě fortna Žerotínská či také Jana Nepomuckého s válcovou věží a fortna Lekušova. Jižní cíp hradeb obsadil kamenný městský hrad, který však před obvod hradeb

Nový Jičín  (NJ)
    Nový Jičín