Hrady.cz
Dřevěná kaple vystavěná nad hrobem španělských vojáků padlých r.1621 u Nového Jičína v l. 1724–27 nahrazena kaplí zděnou. V l. 1744 a 1763 doplněna o barokní areál ambitu. Ambit částečně zrušen. R.1864 romantické úpravy a přístavba věže.
Španělská kaple
Celkový pohled od jihu

Zahájení pěší poutě

Graficke pismenko Ve Španělské kapli se tradičně - v roce 2011 už po třicáté - začíná etapová pěší pouť ze severní Moravy a Slezska na Velehrad.
Je to vždycky v neděli koncem února ve 13 hodin a toho dne se pěšky dojde do Lhotky. Pak se autobusem vrátí domů. Za měsíc je pak další etapa do Rajnochovic atd. až na Velehrad.
Neděle je vybrána tak, aby účastníci mohli být i na zahájení pěší pouti z Levého Hradce u Prahy na Velehrad. Tam to bývá vždy v sobotu kolem 19. února (19.2.982 tam byl totiž zvolen první český biskup -Vojtěch Slavníkovec).
Letos to padne právě na sobotu, takže ze Španělské kaple se vychází další neděli - 27.2.2011 v těch 13 hodin.
poutník Mons Jan Peňáz , 25.1. 2011

Kaple Panny Marie Bolestné - Španělská kaple
    Stranou historického jádra města Nový Jičín, při bývalé hlavní silnici z města na Starý Jičín a dále na Hranice a Olomouc, naproti nemocnice, stojí pozoruhodná historický stavba. Na první pohled nás upoutá červeno-bílou zářící barokně členitou fasádou. Jedná se o tzv. Španělskou kapli, jinak také Poutní kapli Panny Marie Bolestné, která zde byla vystavěna v podobě dřevěné kapličky nad hroby španělských císařských vojáků, jež zde byli v roce 1621

Historie místa
    V roce 1621, v době kdy na našem území zuřily náboženské boje třicetileté války, došlo u Nového Jičína ke krvavé bitvě, kdy vojsko krnovského knížete Jana Jiřího pobilo španělské císařské vojáky. Nad hroby těchto španělských vojáků byla později postavena dřevěná kaple, řečená Španělská. Mezi léty 1724 – 27 nahradili jezuité kapli zděnou stavbou svatyně. Kaple se stala poutním místem a mezi léty 1744 a 1763 byla doplněna o ambit s válcovými

popis

Původní dřevěnou kapli nad hrobem španělských císařských vojáků nahradili jezuité větší barokní kaplí na půdoryse latinského kříže, orientovanou k jihovýchodu s trojbokým závěrem, k němuž se připojuje na severovýchodě sakristie a na jižní straně mariánský kaple, obě s oratořemi v patře. V polovině 18. století byla kaple doplněna o ambit s válcovými kaplemi v každém nároží a válcovou kaplí sv. Josefa v ose ambitu vystupující vně obvod. Celý areál

Nový Jičín  (NJ)
    Nový Jičín