Hrady.cz
Kostel založen spolu s městem na konci 13. století. Po r.1503 pozd. got. upraven. V l.1587-1618 postavena 66m vysoká západní věž. Po zchátrání v 17. stol. přistoupeno jezuity v l.1729–34 k přestavbě v barokní trojlodní chrám. Vysvěcen roku 1742.
Farní kostel ze Žerotínovy uličky
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Graficke pismenko Novojičínský farní chrám Nanebevzetí Panny Marie je nejdominantnější historickou stavbou městské památkové zóny, kterou centrum Nového Jičína je. Takřka odevšad nám v pohledu utkví jeho vysoká kostelní věž.
Kostel se nalézá ve východním nároží historického jádra města na tzv. Kostelním náměstí.
Barokní stavba je poměrně velkým oříškem pro fotografy, jelikož se nachází ve stísněném prostoru původních středověkých uliček obestavěných měšťanskými domy.
Zajímavostí je průchozí kostelní věž, která svými portály spojuje Žerotínovu a Kostelní ulici.

historie

Farní chrám byl v Novém Jičíně založen současně s městem. Tento středověký, patrně z části dřevěný kostel v roce 1503 vyhořel a byl následně pozdně goticky upraven v trojlodní s odsazeným presbyteriem. Původní kostel byl poměrně malý a teprve na přelomu 14. a 15. století byl prodloužen. V roce 1587, což dokládá i vytesané datum na svorníku jižního portálu pod věží, byla vystavěna vysoká kostelní věž v západním čele stavby. Byla vystavěna

popis

Současný farní chrám Nanebevzetí Panny Marie je monumentální trojlodní stavba s mírně ustoupeným půlkruhovým presbyteriem s přilehlou kaplí sv. Kříže a sakristií s oratoří v patře. Kostel je zaklenut valeně s výsečemi. Na západě kostela stojí 66 m vysoká věž s arkádovým ochozem. Vnitřku chrámu dominuje hlavní oltář se sochami sv. Petra a Pavla od olomouckého sochaře Ondřeje Zahnera (1739) a sv. Cyrila a Metoděje od jeho žáka a spolupracovníka

Nový Jičín  (NJ)
    Nový Jičín