Hrady.cz
Zříceniny hradu spojené se samotou mlýna v nyní již organickém celku. Ve druhé polovině 14.století je hrad poprvé připomínán jako majetek pánů z Hradce. Hrad sloužil jako opěrný bod rozsáhlých dominií pánů z Hradce a z Rožmberka. Zanikl po husitských válkách.
zbytek obvodové hradby (za hradbou jádro hradu s novodobou zástavbou)
Zřícenina hradu na ostrožně nad rybníkem v Josafatském údolí.
8.8. 2006

turistické

Přístup k zříceninám hradu je snadný, neboť leží v Josafatském údolí, pouze na nevysoké ostrožně nad rybníkem. Dostaneme se k němu například, když se z osady Nové Dvory vydáme po žluté značce a po 800 metrech odbočíme doprava po polní cestě k mlýnu, kde vás již budou čekat zříceniny a nádherný kamenný most nad Bělou.
    8.8. 2006

historie

Asi v polovině tzv. Josafatského údolí, spojujícího obce Pořín a Bezděčín, je nad mlýnem (dnes opuštěným) skalka, na níž stával hrad. K opevněnému místu byl přístup od jihu, zatímco na východní straně byly močály. Na severozápadní straně byl ve skále vylámán hluboký příkop, kterého se později po založení rybníka (na místě močálů) užívalo k vypouštění přebytečné vody. Na skalce jsou skrovné zbytky kamenných hradeb (zdiva rozpadlého hradu se

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003
    Ve druhé polovině 14.století je hrad poprvé připomínán jako majetek pánů z Hradce. Dalšími majiteli se stali Rožmberkové, kteří hrad drželi až do husitských válek. Za těchto nepokojných let byl hradním pánem Ondřej z Nemyšle. Husitské války byly pravděpodobně zároveň obdobím, kdy hrad začal zanikat. Zřejmě nesloužil jako feudální sídlo, nýbrž jako opěrný bod rozsáhlých dominií pánů z Hradce a z Rožmberka.
    8.8. 2006

Co tam zbylo?
    Do dnešních dnů se dochovaly zbytky zdiva, které jsou z části obsaženy v parazitní zástavbě mlýna. Další části zříceniny byly zničeny při výstavbě rekreačního objektu, který byl vystavěn v centrální poloze hradu. Jednalo se o dvojdílný hrad s válcovou věží a předhradím. Na severní straně dosud hrad chrání mohutný příkop, kterým protéká potok Bělá.

nepatrné zbytky zdí
     Tábor  (TA)