jízdárna

Světce
Stavba jež v sobě snoubí prvky průmyslové architektury a aristokratické vznešenosti. Na tehdejší dobu velice technicky promyšlená, v neorománském slohu, postavená z popudu Alfréda Windischgrätze. Jedná se o druhou největší jízdárnu ve střední Evropě.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 02/2007
Graficke pismenko Světce leží nedaleko Tachova a díky romantice Aglájina údolí jsou častým cílem pěších výletů z Tachova. Kromě kláštera, později upraveného na panské sídlo a ruin, původně kostela přestavěného na zámek, zde můžete vidět monumentální stavbu jízdárny ze 2. poloviny 19. stol. Svojí velikostí působí až neskutečně a patří mezi největší v Evropě. Ve velice dobře promyšleném projektu jsou spojeny prvky průmyslové architektury s představou aristokratické stavby.

historie

V roce 1790 získal Světce v dražbě tehdejší majitel tachovského panství Josef Mikuláš Windischgrätz. Po jeho smrti se panství ujal Josefův syn Alfréd, v té době již penzionovaný polní maršál a zahájil přestavbu kostela a výstavbu jízdárny. Hrubá stavba jízdárny byla hotova již v roce 1859, ale dostavba a úpravy probíhaly ještě v letech 1861 až 1862. V roce 1862 však kníže Alfréd Windischgrätz umírá a jeho syn Alfréd Mikuláš byl již mnohem

L.P. (Procházka Z.:, Tachov (město), Historicko-turistický průvodce č. 8, Nakladatelství českého lesa, 1997), 9.5. 2007

popis

Jízdárna je postavena v neorománském slohu, je dlouhá 60,2 m, široká 52 m, vysoká 26,3 m, jen vlastní hala měří 20 x 40 m. Objekt byl upraven tak, že umožňoval shoz hnoje ze stájí přímo na vozy, byla zde kovárna, sklady, v patrech lóže a pokoje s toaletami.

technická památka
     Tachov  (TC)