Hrady.cz
Původní tvrz pocházela z r.1488. Na zámek přestavěna v r.1639. Další přestavba v r.1794 a znovu v r.1840. Pozdně renesanční a raně barokní podoba tehdy byla nahrazena klasicistní. Poslední přestavba proběhla koncem 20. a poč. 21. st.
Zámek Kamenice
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Kamenice, místní část obce Konecchlumí, leží 9 km jihovýchodně od Jičína, u hlavní silnice Jičín – Hradec Králové, při cestě z Jičína po levé straně. Počátkem 21. století přestavěný zámek leží na severním okraji obce na návrší nad obcí. Je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.

turistické

Ta podivná věž je zdaleka nejmenší problém proběhlé a značně problematické "rekonstrukce". Došlo totiž především ke kompletní demolici celého prvního patra, tedy toho, které původně obsahovalo reprezentativní prostory. Kolik toho zbylo v přízemí si sice netroufám úplně odhadnout, ale tak jako tak by asi bylo vhodné chápat tento zámek (tj. jeho historickou budovu) jako víceméně zaniklou... Podotýkám, že demolice proběhla bez jakéhokoli průzkumu a

Martin Šanda , 31.1. 2011

historie

Kamenice se prvně připomíná v roce 1318. Tehdy se zde připomíná Jan z Kamenice. Původně v obci stále tvrz o které první zmínka pochází z roku 1488. Přes řadu majitelů se k jejímu vlastnictví v pobělohorské době dostal Albrecht z Valdštejna. Tehdy byla tvrz přestavována pod vedením jičínských valdštejnových architektů. Na zámek ale byla přestavěna až v roce 1639 pod vedením Niccoly Sebregondiho. Původně oddělené budovy tvrze byly spojeny novým

popis

Původní tvrz měla dvě trojpatrová křídla. Po renesančních a barokních přestavbách dostal konečnou podobu koncem 18. století a první polovině 19. století. Tehdy dostal klasicistní podobu. Zámek byl přestavován koncem 20. století a počátkem 21 století. Jelikož nepatří mezi Kulturní památky, byl přestavěn jen podle přání majitelů. Obzvlášť věž vyzdvižená uprostřed hlavního zámeckého traktu spíš připomíná strážní věž v nápravném zařízení. Celkově

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)