Hrady.cz
Kostel postaven na základech románského kostela v 80. l. 14.st. V l.1893-1900 regotizován. Kostelní věž vysoká 64 m je veřejnosti je přístupná a na vrcholu malé muzeum. V kostele rukopisná kobka, v níž našel Václav Hanka Rukopis Královédvorský.
Kostel sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Město Dvůr Králové nad Labem leží 14 km jižně od Trutnova a 9 km severozápadně od Jaroměře, 3 km západně od silnice I/37 při jízdě z Hradce Králové do Trutnova.
Kostel sv. Jana Křtitele leží v centru města v Palackého ulici.
Dvůr Králové je ale především známý svou zoologickou zahradou. V okolí pak je jihozápadním směrem barokní areál Kuks a Braunův Betlém v lese na pravém břehu Labe u Žírče.

popis

První písemná zmínka o obci je z roku 1270. První kostel vystavěný ještě románském slohu pocházel z druhé čtvrtiny 13. století. Zlomky základů apsidy románského kostela jsou vezděny do kostela. Současný děkanský kostel sv. Jana Křtitele pochází z 80. let 14. století. Řadí se k vrcholům české gotiky doby Václava IV. Severní strana kostela byla součást městského opevnění a proto nejsou v severní stěně téměř žádná okna. Děkanský kostel sv. Jana

Trutnov  (TU)
    Dvůr Králové nad Labem