Hrady.cz
Původní barokní zámek byl postaven v roce 1650. Roku 1782 byl přeměněn na hostinec a takto sloužil až do r. 1952. Po mnoha přestavbách není budova nijak architektonicky zajímavá a už bývalé panské sídlo nepřipomíná.
Zámek Čeřov na okraji Jičína
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Bývalá ves Čeřov, nyní součást města Jičína se nachází 1 km severně od centra Jičína. Bývalý zámek najdeme vlevo při cestě lipovou alejí, vedoucí z města směrem do Valdic. Nad zámkem se vypíná kopec Čeřovka a na něm stojí volně přístupná rozhledna Milohlídka, nejstarší rozhledna v Českém ráji.
Zámek je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný. Nová přístavba u objektu slouží jako vchod do Solné jeskyně.

historie

Ves Čeřov je prvně připomínána v roce 1360 a postupně měla celou řadu majitelů. Až roku 1623 koupil zahradu na Čeřově s dalšími majetky Albrecht z Valdštejna. Zahradu postoupil nově založené jezuitské koleji v Jičíně. Jezuité v roce 1650 postavili v zahradě barokní zámek, nazývaný „dům v předměstském sadu". V majetku jezuitů zůstal až do zrušení řádu v roce 1773 a tehdy připadl náboženskému fondu. Od něj v roce 1778 zámek v Čeřově koupil

popis

Původní barokní budova zámku byla okolo roku 1850 přestavěna. Zbořena byla zámecká věž a původní barokní kamenné oplocení zahrady a vlastní zahrada upravena jako zahradní restaurace. Budova bývalého zámku je jednopatrová, obdélného půdorysu. Zčásti je kryta valbovou a zčásti polovalbovou střechou. Budova zámku není po mnoha přestavbách nijak architektonicky zajímavá. Vcelku splynula s okolní zástavbou. Zámecká zahrada je zčásti zarostlá a

Jičín  (JC)

Další zámky v okolí