Hrady.cz
Kladský rybník založil r. 1501 Jan Pluh z Rabštejna k zásobování cínových dolů vodou prostřednictvím tzv. Dlouhé stoky, která z něj vytéká. Leží v nadmořské výšce 815 m a má rozlohu 9 ha. Dlouhá stoka o délce 24 km vznikla v letech 1531-1536. Okolí tvoří národní přírodní rezervace Kladské rašeliny.
Kladský rybník
© Jiří Špaček, 07/2007
Graficke pismenko Lovecká osada Kladská (viz samostatné heslo), původně německy Glatzen, byla založena r. 1875 německým knížetem Schönburg-Waldenburgem. Leží v lesích asi 7 km severně od Mariánských Lázní, jejichž je místní částí, a 5 km severovýchodně od Lázní Kynžvart. Vedou do ní jen silnice III. třídy. V nadmořské výšce 815 m tu žije asi 50 obyvatel. Osada je východištěm do části rašeliniště Tajga.
3.6. 2016

historie

Kladský rybník, dříve Pluhovský, byl původně určen jako nádrž, z níž vytéká vodní kanál, tzv. Dlouhá stoka, zásobující vodou cínové doly v okolí Krásna a Horního Slavkova. Rybník byl zřízen r. 1501 v nadmořské výšce 815 m na rozloze 9 ha Janem Pluhem z Rabštejna, majitelem bečovského panství. Napájí ho Pramenský potok. Dlouhá stoka vybudovaná v letech 1531-1536, která měří přes 24 km, byla později využívána také k plavení dřeva. Byla prohlášena

přírodní scenerie
    Karlovarský kraj