Hrady.cz
Původně v Boříkovech stála gotická tvrz, kterou v 1. pol. 16. stol., kdy v Boříkovech seděl rod pánů z Košumberka, nahradila tvrz nová, později upravená v polovině 18. stol.
Jihozápadní průčelí
Jihozápadní průčelí s přístavkem. Vpravo na jižním nároží mohutný opěrák.
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Obec Boříkovy se nachází při silnici z Mochtína na Kolinec. Kromě toho, že silnice vede krásnou zvlněnou pošumavskou krajinou s řadou výhledů, je prakticky v každé obci na trase tvrz nebo zámek. Do Boříkov odbočíme ze silnice ve směru na Kolinec vpravo a sjedeme do obce. Asi po 200 m je odbočka vpravo. Těsně před ní se po pravé straně nachází soukromý pozemek s budovou tvrze. Tvrz není přístupná, ale z cesty si ji lze velmi dobře prohlédnout.

historie

Písemně podložená historie Boříkov začíná až v polovině 15. stol. Je však pravděpodobné, že již v polovině 14. stol. byly Boříkovy v držení pánů z Košumberka a to až do druhé poloviny 16. stol. V polovině 15. stol. je písemně zmiňován „urozený Oldřich z Košumberka seděním v Boříkovech". Je tedy pravděpodobné, že již před polovinou 15. stol. stála v Boříkovech gotická tvrz, jejíž podoba však není známa. Nová tvrz je připomínána poprvé koncem 1.

L.P. (Úlovec Jiří: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 2.5. 2007

popis

Renesanční tvrz byla ve 2. polovině 18. stol. stavebně upravena. Jedná se patrovou stavbu obdélníkového půdorysu s přístavkem při jihozápadní straně, s dvojitou sedlovou střechou, s hladkou fasádou a mohutným opěrákem na jižním nároží. Dodnes se podle literatury dochovaly původní renesanční klenby s lunetami.

Klatovy  ( KT)
    Kolinec