Hrady.cz
První zmínky o Dolní Krupé jsou z roku 1229, kostel byl zde založen ve stejném století, v roce 1293 byla zřízena samostatná fara. Nikterak bohatá fara zanikla při husitských bouřích a další zmínky o ní jsou až z roku 1767.
Pohled na kostel
Graficke pismenko Dolní Krupá, stará ves, rozložená v údolí při cestě z Mnichova Hradiště do Kuřívod, se připomíná prvně již roku 1229. Ještě ve 13. století jistě vznikl i zdejší kostel, který byl zprvu součástí rozlehlé farnosti, jež měla své sídlo při mateřském kostele sv. Jiljí pod hradem Bezdězem. Roku 1293 pak pražský biskup Tobiáš oddělil dolnokrupský kostel jako samostatný a zřídil při něm také faru, obsazenou plebánem. Spolu se zdejší farností byly zároveň vyčleněny od správy podbezdězského faráře také kostely v Kuřívodech a Chlumu u Dubé. I při nich byli na základě stejného dekretu instalováni samostatní plebáni. Ze staré doby jsou známí: r. 1358 Jan po zemřelém ...
Jan Nepomuk Jiřiště, 7.6. 2007

Mladá Boleslav  (MB)