Hrady.cz
Dnes vyhlídková věž a muzeum. Hrad založil r. 1270 Přemysl Otakar II. jako součást města Hradiště. Zničený Vítkovci ho Sezimové z Ústí nechali ve 14. století obnovit. V 15. století byl již jako Kotnov zapojen do hradeb nově vzniklého Tábora. Nárožní věž je nejstarší bateriovou věží u nás.
hradní věž a Bechyňská brána
Graficke pismenko Přímo ve městě Táboře nad řekou Lužnicí naleznete pozůstatky hradu Hradiště, který se nazýval také Kotnov. Hrad postupem času zanikl, jediným jeho pozůstatkem je mohutná věž, která je přístupná a slouží jako vyhlídková (25 m vysoká, 155 schodů).
Před věží stojí objekt pozdně gotické Bechyňské brány, kde je expozice Husitského muzea.
E.H., 28.5. 2002

historie

O hradu zvaném Hradiště je písemná zmínka až r. 1370, kdy Oldřicha a Sezema z Ústí získali od synů zemřelého bratra polovinu dříve nedílného rodového majetku, k níž patřil hrad Hradiště. V době výstavby hradu v přilehlé krajině vládli páni z Ústí, jedna z větví jihočeských Vítkovců, k nimž patřil Vítek z Klokot (1220). Archeologický průzkum hradu, vybudovaného v druhé polovině 13. století na skalnatém ostrohu mezi řekou Lužnicí a Rismenickým

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003

popis

Původní raně gotický hrad stál sice ve městě, ale nebyl s ním v přímém kontaktu. Měl zřejmě pětiboký půdorys s nejméně čtyřmi věžemi, na západě a jihu se dochovala část hradby. Hrad lze zařadit mezi tzv. francouzské kastely – v tomto typicky českém provedení však věže nevystupovaly před hradbu a tudíž plnily více funkci pasivní a estetickou, nežli aktivní flankovací. Nejlépe dochovanou věží je ta okrouhlá v západním nároží, tzv. Kotnovská, která

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000 + Doplňky), 2.1. 2012

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace