Hrady.cz
Panské sídlo datované podle sběru keramiky do období od 13. stol. do přelomu 15. a 16. stol. Dodnes se dochovalo rozsáhlé tvrziště ohraničené novodobou kamennou zdí, na západní, severní i východní straně s dosud dobře znatelným valem.
Tvrziště
Pohled přes plot od severu
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Do Miřenic se nejsnáze dostanete když v Nalžovských Horách odbočíte na Hrádek u Sušice. Uprostřed obce Miřenice pak odbočíte doprava, přejdete po můstku Černíčský potok, projedete okolo kaple a dostanete se až severnímu okraji tvrziště. Tvrziště se nachází v zahradě obytného domu čp. 1., je nepřístupné, ale přes drátěný plot dobře přehlédnutelné.

historie

Historie panského sídla v Miřenicích není beze zbytku objasněna. Zbytky keramiky nalezené na v místech dnešního tvrziště jej datují do doby od 13. stol. do přelomu 15. a 16. stol. Pravděpodobně koncem 14. stol. sídlo patřilo jedné z větví rytířského rodu Malonických z Malonic. Další zpráva je z poloviny 15. stol., kdy byl statek rozdělen na dvě části a roku 1452 prodal Amcha ze Sedlce poplužní dvory v Miřenicích a blízkém Otěšíně s veškerým

L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 2. díl, [K-R], Argo, 2000), 25.4. 2007

popis

Bývalé panské sídlo stálo na nejvyšším místě vsi, nad pravým břehem Černíčského potoka a návsí. Původní podobu neznáme, ale dodnes se dochovalo rozsáhlé tvrziště ohraničené novodobou kamennou zdí, na západní, severní i východní straně s dosud dobře znatelným valem. Tvrziště má mírně lichoběžníkový tvar o rozměrech 45 x 40 m.

Klatovy  ( KT)
    Nalžovské Hory-Miřenice