Hrady.cz
Příkré skalní stěny (defilé) vzniklé vodní erozí řeky Mže při zahlubování údolní soustavy během pleistocénu. Jedna z přírodních památek nacházející se dnes na území krajského města Plzně. Název Čertova kazatelna dostala od vzhledu skalních věžic.
Skalní věžice
Vzhled skalních věžic připomínajících kazatelnu dal přírodní památce název Čertova kazatelna
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Přírodní památka Čertova kazatelna se nachází při silnici z Plzně do dnes městské části Radčice, v úzkém pruhu po pravé straně silnice, asi 1 km před Radčicemi a je označena informační tabulí v místě malého parkoviště. Mohutný skalní masiv se příkře zvedá hned při silnici, takže jej nemůžete přehlédnou. Zajímavý pohled na skalisko je od informační tabule, kde jsou vidět skalní věžice nebo od řeky, kde můžete na skále spatřit nevelký zámeček.

historie

Čertova kazatelna dostala svůj název pravděpodobně podle tvaru skalních věžic, které svým uskupením připomínají kazatelnu. Dnes se název Čertova kazatelna používá pro celý skalní masív. Příkré erozní svahy, vznikly přímou vodní erozí řeky Mže při zahlubování údolní soustavy během pleistocénu. Přírodní památkou byla vyhlášena Usnesením rady ONV Plzeň-sever č. 258/16 ze dne 1. 11. 1974, přehlášena Usnesením rady NV (Národního výboru) města Plzně

popis

Přírodní památka je vymezena na úzký pruh území těsně při pravé straně silnice ve směru z Plzně do Radčic, asi 1 km před Radčicemi. Převážnou část území tvoří skalní masiv přibližně v délce 700 m a šířce 100 m, se sklaní stěnou o výšce až 22 m. Její rozloha je 2,40 ha. Skalní stěny (defilé) jsou tvořeny sedimenty kladenského a týneckého souvrství svrchního karbonu. Na skalisku je běžený porost s běžnou faunou světlého borového lesa.

přírodní scenerie
     Plzeň-město  (PM)