Hrady.cz
Kaple sv. Kříže též zvaná Pustyňa pochází snad z roku 1733. V roce 1964 byla zapsána na ústřední seznam kulturních památek.
Kaple sv. Kříže též zvaná Pustyňa pochází snad z roku 1733.
Graficke pismenko Kaple sv. Kříže se nachází na okraji pole bez přístupové cesty – jedete-li na hraniční přechod Chalupki můžete jí spatřit po pravé straně silnice. Kaple sv. Kříže též zvaná Pustyňa pochází snad z roku 1733. V roce 1964 byla zapsána na ústřední seznam kulturních památek. Během své existence byla kaple již několikrát opravována, čímž došlo k nepatrným změnám v jejím vzhledu. Nejvíce byla poškozena na sklonku války kdy došlo k bombardování města Bohumína (tehdy s kaple zbyly pouze obvodové zdi). Písemně doložené poválečné generální opravy se uskutečnily například v roce 1969, kdy místní zemědělské družstvo zajistilo také pomocí ocelových lan její ...
Miroslav BITTER, 23.4. 2007

Karviná  (KA)