Arthurův hrad - umělá zřícenina nedaleko zámku Sychrov.
Arthurův hrad

Arthurův hrad

Graficke pismenko Nedaleko zámku Sychrov se nalézá tzv. Arthurův hrad, který ukončuje jeho severovýchodní parkovou osu. Arthurův hrad je umělou zříceninu. Kdy byla tato stavba postavena je sporné, neboť objekt tohoto půdorysu se objevuje již na katastrálních mapách z roku 1843 i z roku 1868. Dnešní podoba této stavby byla vytvořena podle projektu Josefa Pruvota z roku 1876. Dříve se ovšem tato stavba nazývala "Alte Burg" (starý hrad). Dnešní Arthurův hrad se skládá ze dvou válcových veží, které jsou spojené zdí s branou ve tvaru tudorského oblouku. Severovýchodní vež je širší a nižší než její protejšek. Spodní cást zpevňuje sokl s okrajem z kamenných kvádru. ...
Hana Kubikova, 21.4. 2007

Liberecký kraj