Hrady.cz
Nepatrné pozůstatky strážního hrádku na skalnatém vrcholu ve formě obytné věže chráněné na sucho skládanou hradbou při severní straně. Jako ochrana Zlaté stezky založen snad již koncem 13. století, roku 1581 se uvádí již jen les.
Dnes místo strážní věže hledí do údolí prostý kříž.
Graficke pismenko Hrad na Stožecké skále (původní název není do dnešních dní znám) nepatří mezi typické cíle návštěvníků NP Šumava; ba co více, po léta upadal v zapomění dokonce i mezi místními. Mnohem známější je Stožecká kaple stojící jen několik desítek metrů od dnes – při troše fantazie – stále čitelného hradního areálu. Poučený pozorovatel (zejména pomocí půdorysu) nepatrné zbytky zdiva dávného strážního hrádku střežícího přilehlým údolím procházející Zlatou stezku snadno rozpozná. Lépe řečeno – rozpozná zbytky na sucho skládaného zdiva až 3,5 m široké hradby vymezující rozsah asi 30 m dlouhého areálu od severu. Dalších fortifikací třeba nebylo – strážnice ve tvaru čtverhrané obytné věže ...

historie

Ves Stožec se poprvé uvádí k r. 1581. Zajištění bezpečnosti obchodní cesty z Pasova do Prachatic bylo jedním z důvodů postavení hlásky na Stožecké hoře na soutoku Studené a Teplé Vltavy. Z vrcholu této skály se otvíral velmi dobrý pohled do údolí Teplé Vltavy, kterým původně procházela tzv. Zlatá stezka. Tady byl tehdy střed pomezního hvozdu a také zemská hranice. K postavení strážního hradu došlo v polovině 13. století. Po založení nedaleké

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003

nepatrné zbytky zdí