Kamenná šestiboká kaple na úbočí Jizerských hor.
Brechschmiedova kaplička
Zajímavá kamenná šestiboka kaple, kterou poutník míjí, pokud jde po zelené turistické trase z Horního Maxova do Josefova Dolu.
Hana Kubikova, 18.4. 2007

Brechschmiedova kaplička stojí na zeleně turistické cestě z Horního Maxova do Josefova Dolu. Je postavena v místech, kde se v 18.století prý upsal ďáblu kovář Andreas Kuntze a kde po své smrti dlouho obcházel jako noční duch. Andreas Kuntze se narodil r. 1700 v domě na úbočí Bukové hory na hranicích Horního Maxova a Lučan, po otci zdědil kovářské řemeslo a až do r. 1738 tam také žil. Pak se začal věnovat obchodu se lnem (odtud jeho přezdívka

Hana Kubikova (volně podle M. Nevrlého: Kniha o Jizerských horách), 18.4. 2007

Liberecký kraj