Den boje za svobodu a demokracii
Bronzové sousoší na horním konci Václavského náměstí. Sochám českých světců sv. Ludmile, sv. Anežce, sv. Prokopovi a sv. Vojtěchovi dominuje jezdecká socha knížete sv. Václava. Autorem díla z r.1912 je J. V. Myslbek.
jezdecká socha sv. Václava
po stranách sochy sv. Anežky České a kněžny sv. Ludmily
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Jakýmsi nepsaným symbolem českého národa a výrazem jeho státnosti, stejně jako významnou památkou Prahy, je Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na horním konci Václavského náměstí. Jedná se ve skutečnosti o sousoší. Po stranách hlavního podstavce s nacházejí v rozích postavy českých světců: sv. Ludmily, sv. Anežky České, sv. Prokopa a sv. Vojtěcha. V nejvyšší části je na koni sv. Václav ve zbroji a s korouhví. V posledních desetiletích se právě zde udával chod dějin našeho národa.

historie

Autorem sousoší je známý český sochař Josef Václav Myslbek, spolu s autorem podstavce architektem Aloisem Dryákem a sochařem Kloučkem. Socha byla dokončena v roce 1912 spolu se sochami sv. Prokopa, sv. Anežky a sv. Ludmily. Socha sv. Vojtěcha k sousoší přibyla až v roce 1924. Poslední větší oprava sousoší, poškozeného jednak vandaly a jednak exhalacemi, proběhla na přelomu 70. a 80. let 20. století.
    Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců Prahou, 18.12. 2007

popis

Sousoší je tvořeno několika horizontálními úrovněmi. Hlavní část tvoří mohutný kvádrový podstavec na jehož vrcholu je umístěna jezdecká socha nejvýznamnějšího českého patrona – sv. Václava. Při patě hlavního podstavce stojí v rozích na samostatných podstavcích další významní čeští patroni: sv. Ludmila, sv. Anežka Česká, sv. Prokop a sv. Vojtěch. Celý tento celek stojí na společném kamenném základovém soklu. Výška celého sousoší až po hrot

pomník, památník
    Praha 1-Nové Město