Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 14. stol. byl v roce 1755 barokně upraven a doplněn o plochostropé kněžiště. V roce 1872 byla loď kostela opatřena současnou křížovou klenbou. Dnes farní kostel.
Kostel sv. Šimona a Judy
Graficke pismenko Kostel sv. Šimona a Judy se nachází v centru Týnce nad Sázavou, jižně od hradu, na místě starého hřbitova. V jeho těsné blízkosti stojí novorenesanční dům U Micků se sgrafity od malíře K. Klusáčka.

historie

Dnešní farní kostel sv. Šimona a Judy je původně gotický, pravděpodobně již ze 14. stol. V roce 1755 byl barokně upraven a doplněn o plochostropé kněžiště. K dalším upravám došlo v letech 1872, kdy byla loď kostela opatřena současnou křížovou klenbou. Později byl opravován v roce 1902.

popis

Kostel je jednolodní, uzavřený pravoúhlým zaobleným presbitářem, při západní straně lodi hranolová věž. Na severní straně lodi sakristie a malá předsíňka před vstupem do lodi navazující na schodiště. Loď sklenuta křížovou klenbou, presbitář je plochostropý. Vnější nároží presbitáře jsou bosovaná.

Benešov  (BN)
    Týnec nad Sázavou