Husova lípa

Kopřivnice
Husova lípa - jediný strom z původního stromořadí k hradu Šostýnu. V r. 1933 postaven při lípě Klubem čs. turistů památný kámen s nápisem \"Husova lípa\" a symbolem kalicha na památku Jana Husa. Stáří stromu 150 let. Od r. 1997 památný strom ČR.
Husova lípa pod hradem Šostýn nad Kopřivnicí

Husova lípa

Graficke pismenko Jen asi kilometr na jihovýchod od středu lašského města Kopřivnice stojí již takřka 150 let tzv. Husova lípa, která byla v roce 1997 vyhlášena památným stromem České republiky.
Husova lípa je posledním zachovalým stromem z původního stromořadí, které vedlo od Kopřivnice k hradu Šostýnu. Kolem místa stromu vede na hrad, jehož ruiny se nacházejí na vrcholu kopce nad Husovou lípou, žlutá turistická značka.
V roce 1933 nechal Klub československých turistů před lípou usadit pískovcový kámen s nápisem „Husova lípa“ a symbolem kalicha. Již takřka sto let se na tomto místě konají 6. července vzpomínkové oslavy na památku upálení Mistra Jana Husa v roce 1415. Oslavy jsou spojeny s pálením vatry.

popis

Husova lípa – lípa srdčitá – je 35 m vysoká s obvodem kmene 4,5 m ve výši 1,3 m nad zemí. Koruna lípy má šířku 17 m a výšku 31 m. Stáří stromu je odhadováno na 150 let.
    informační tabule na místě, 11.4. 2007

Nový Jičín  (NJ)