Hrady.cz
Kostel byl vystavěn v letech 1838–1841. Budova je obdélná, sálová s hranolovou věží nad vstupním průčelím.
Celkový pohled na kostel od náměstí
Graficke pismenko Kněžmost je malá obec, vzdálená asi 20 kilometrů od Mladé Boleslavi. Přesto že je Kněžmost nevelká obec, v které žije cca 1550 obyvatel, může se pyšnit rozsáhlým a architektonicky zajímavým kostel. Kostel je největší dominantou obce spolu s historickou radnicí je ozdobou obce. Bohužel technický stav kostela není dobrý a čeká na rekonstrukci. Zub času se zakousl velmi hluboko do omítky a do dalších ozdob na venkovních místech kostela. Bohužel i na oknech kostela hnízdí mnoho holubů, kteří nedůstojným způsobem hyzdí budovu. V okolí je mnoho turistických zajímavostí, a tak se snad kostel dočká zájmu těch lidí, kteří se postarají o rekonstrukci, a budova dostane opět svůj lesk a bude majestátním způsobem lákat návštěvníky z širokého okolí.
Aleš Marek, 10.4. 2007

historie

Kněžmost je městečkem, které patrně vzniklo ve 14. století a vyvinulo se z dřívější vsi rozkládající se při cestě z Mnichova Hradiště do Sobotky. Původně zde zřejmě bývala celnice při knížecím mostě při staré zemské cestě z Pšovska do Charvát. Příslušelo k panství hradu Valečova. Církevní správou náleželo až do roku 1865 k nedaleké Bosni. Roku 1865 tu byla z podnětu obce zřízena samostatná farnost, která vedle samotného Kněžmosta zahrnuje také

Jan Nepomuk Jiřiště, 10.4. 2007

Mladá Boleslav  (MB)