Hrady.cz
Rozsáhlý areál téměř zaniklého hradu z poloviny 13. století postavený snad Vítkem a Vokem z Prčic na pravém břehu Lužnice. Hrad společně s Příběnicemi na druhém břehu Lužnice kontroloval veškerý pohyb na řece. Obsazen v r. 1420 Tábory jako majetek Vítkovců. Hrad zbořen dle smlouvy z 3. června 1437.
Torzo věže
Graficke pismenko Hrad Příběničky je k nalezení poměrně snadno podle Mapy KČT. Přesně podle Sedláčkova nákresu najdete první příkop vylámaný ve skále, za ním dosud mohutný val. Val je přeťat polní cestou, která prochází i příkopem. Poté najdete polokruhový příkop, dosud pěkně hluboký. Nedejte se zmást, v tomto prostoru je nyní oplocená lesní školka (spíše byla, nyní je tam džungle :-) ). Když projdete tímto prostorem směrem k Lužnici, najdete další příkop, kde bylo jádro hradu. Dosud jsou patrné zbytky zdí. Místo se bude těžko hledat ve vegetačním období, na podzim je areál hradu a jeho půdorys poměrně čitelný.
Petr Šantrůček, 12.11. 2005

historie

Hrad Příběničky byl menší a prostěji vybavený. Úzká šíje odvrácená od řeky byla přerušena příkopem a za ním náspem. Hrad s předhradím vyplňoval pouze její část. Chránil je další násep s vnitřním příkopem a menší hrad oválného půdorysu s válcovou věží a hluboký příkop v sousedství věže. V místech, kde se podle tradice prostíralo příběnické předhradí a kde stávaly oba hrady, Příběnice a Příběničky, nalézáme dnes vzrostlý les a husté křoviny.
    Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

nepatrné zbytky zdí