Hrady.cz
Při cestě na Zelený vrch od r.1728 budováno poutní místo. Proto se místo nazývá Křížový vrch nebo Kalvárie. Postavena řada kapliček se zastaveními Ježíšova utrpení. Cesta zakončena kapličkou. Od r. 1945 Kalvárie chátrala. Po r.1991 zrenovována.
Kalvárie na Křížovém vrchu u Cvikova.
Graficke pismenko Město Cvikov leží 7 km východně od Nového Boru, při silnici I/13, spojující Děčín – Nový Bor – Liberec. Křížový vrch, nebo též Kalvárii najedeme při cestě na Zelený vrch, 1,5 km severovýchodně od města. Město je dostupné autobusy z České Lípy, Nového Boru, Liberce i Děčína.
V okolí Cvikova najdeme řadu turisticky oblíbených lokalit. Severně se rozkládá CHKO Lužické hory, v Novém Boru je známé sklářské muzeum a 5 km jihozápadně leží obec Sloup v Čechách se skalním hradem a řadou skalních útvarů vyhledávaných horolezci.

Křížový vrch
    Křížový vrch (též Kalvárie, 437 m), na jehož skalnatém vrcholku (čedič) byly první náboženské plastiky křížové cesty postaveny r. 1729 a výklenkové kaple r. 1732; další dřevěné stavby byly nahrazeny dnešní zděnou kaplí z r.1835, vrcholový kříž a tři sochy (devastované) jsou z první poloviny 19. století, podobně jako řada nynějších výklenkových zasklených kaplí křížové cesty ve svahu k JZ, osázeném r. 1883 dnes již mohutnými lípami.
    Turistický průvodce ČSSR č.31(Olympia 1987), 28.3. 2007

popis

Nevelké návrší Zeleného vrchu leží 1,5 km severovýchodně od Cvikova. V roce 1728 se při cestě na tento vrch začalo budovat poutní místo. Je proto nazýván jako Křížový vrch, často také jako Kalvárie. Nejprve bylo postaveno 8 zděných kapliček s nejdůležitějšími zastaveními Ježíšova utrpení. Později přibyly ještě další kapličky a cesta zakončena kapličkou. Cesta ke kapli postupně získala ráz křížové cesty Po odsunu obyvatelů německé národnosti po