Hrady.cz
Koncem 17.st. Marie Barbora z Pöttingu postavila kapli Nanebevzetí Panny Marie. Pöttingové v ní umístili svou rodinou hrobku. Kaple postavena podle vzoru španělských kaplí. Má tvar lucerny a je osmiboká. Poslední oprava proběhla koncem 20.století.
Kaple Nanebevzetí Panny Marie u Schořova
Hlavní vchod do kaple
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Obec Schořov leží 8 km jižně od Čáslavi. Okolo obce i kaple prochází místní komunikace, spojující Tupadly s Šebestěnicemi a Zbýšovem. Obec je přístupná autobusovou dopravou z Čáslavi a Kutné Hory.
4 km jihozápadně, v obci Zbýšov se nachází známý rekreační rybník.

historie

První písemný záznam o obci Schořov je z roku 1352, kdy byl majitelem Jan z Bratčic. Již v roce 1352 byl ve Schořově farním kostel sv. Kříže. Ten však stával na místě dnešního hřbitova. Tento kostel však byl v třicetileté válce zpustošen spolu s obcí a později i vyhořel. Zbytky tohoto kostela byly odstraněny v roce 1870. Koncem 17. století nechala tehdejší majitelka panství Marie Barbora z Pöttingu na malém pahorku východně od vsi postavit

Kutná Hora  (KH)
    Schořov