Hrady.cz
Kostel založen poč.14.st. přesné datum není známo. R.1535 byla dokončena stavba věže. V 16.st.byla přestavěna chrámová loď. Při požáru r. 1806 zničeny čtyři zvony. V l.1930-1931 velká rekonstrukce kostela a v l.1991-1994 další velké opravy.
Kostel sv. Petra a Pavla
Pohled na kostel z nábřeží Sázavy.
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Městečko Ledeč nad Sázavou leží v údolí řeky Sázavy, 33 km jižně od Kutné Hory a 30 km severozápadně od Havlíčkova Brodu. Ledeč je dostupná buď autobusy a nebo „Posázavským Pacifikem“, železniční tratí vedoucí z Čerčan do Světlé nad Sázavou, tratí, která téměř absolutně kopíruje romantický tok řeky Sázavy.

historie

První doložený dokument o Ledči pochází z roku 1186. Kostel sv. Petra a Pavla byl založen počátkem 14.století, přesné datum není známo. Kostel je ale uváděn roku 1350 v seznamu církevních objektů pražského arcibiskupství. Kaplanství při kostele bylo zřízeno roku 1406. V roce 1509 byl na jižní straně hlavní lodi položen základ pro stavbu velké věže kostela a roku 1535 byla stavba věže dokončena. Věž je v současnosti i s křížem na špici střechy

popis

Presbyterium a severní boční kaple jsou gotické z doby kolem roku 1400. Kněžiště je sklenuto křížovou klenbou s žebry svedenými na konsoly, osvětlené čtyřmi vysokými okny s kružbou. Klenba pozdně gotická valená s lunetami nesenými pilíři. Žebroví na klenbě je evropský unikát. Zhotoveno je z pálené hrnčířské hlíny. Loď je opatřena renesančními malbami s erby, znaky, vč. znaku Ledče, a nápisy s různými ornamenty. V kněžišti je umístěna

Havlíčkův Brod  (HB)
    Ledeč nad Sázavou