Hrady.cz
Kostel sv.Václava postaven poč.13.st. na místě staršího dřevěného kostela. Koncem 15.st. byla zvýšena kostelní věž. R.1775 přestavěn v barokním stylu, zejména průčelí doplněno o sochařskou výzdobu. Závěr kostela si částečně ponechal gotickou podobu.
Graficke pismenko Město Budyně nad Ohří leží na pravém břehu řeky Ohře, 15 km jižně od Litoměřice a 9 km západně od Roudnice nad Labem. Samotným městem protéká rameno řeky, zvané Malá Ohře. Městem prochází silnice II/118 Litoměřice – Kladno a II/246 Roudnice nad Labem - Louny. Vede zde i železniční trať z Libochovic do Straškova a Vraňan, která se ale v současné době nevyužívá a je mimo provoz.
V Budyni se nachází celá řada památek. Dochovala se část městského opevnění ze 13. století s hradební věží, kostel Panny Marie Sněžné, barokní most se sochami z konce 18. století, židovská synagoga a židovský hřbitov. Hlavní turistickým lákadlem je ale původně vodní hrad Zajíců z Hazmburka.

historie

Asi v polovině desátého století, za vlády knížete Boleslava I. byl na místě nynějšího kostela vystavěn dřevěný kostel, zasvěcený sv. Janu Křtiteli. Král Přemysl Otakar II. nechal na jeho místě postavit nový kamenný kostel již v gotickém slohu. Tento kostel byl již zasvěcen sv. Václavovi. V druhé polovině 13. století zde pak vzniklo město s vodním hradem. Kostel, stejně jako celé město, trpěl častými požáry. Po velkém požáru na konci 15. stol.

Litoměřice  (LT)
    Budyně nad Ohří