Hrady.cz
Pomník Franze Kafky byl odhalen 4.12.2003. Umístěn je na hranicích bývalého židovského města, mezi židovskou synagogu a gotický katolický kostel. Autorem je sochař Jaroslav Róna, při realizaci spolupracoval s architektonickým studiem Davida Vávry.
Franz Kafka
Graficke pismenko Pomník Franze Kafky najdeme v Praze 1. Je umístěn v malém parčíku mezi kostelem sv. Ducha a Španělskou synagogou. Je vzdálen asi 250 m od Staroměstského náměstí. K pomníku můžeme ze Staroměstského náměstí dojít dvěma trasama. Buď se dáme ze Staroměstského náměstí Dlouhou ulicí, odbočíme na první křižovatce vlevo do ulice Dušní a na jejím konci na křížení s ulicemi Širokou, Vězeňskou a V Kolkovně mezi kostelem a synagogou pomník uvidíme. A nebo ze Staroměstského náměstí se dáme Pařížskou třídou, na druhé křižovatce odbočíme doprava do ulice Široké a opět dojdeme ke stejnému křížení ulic jako v prvním případě. A zde po pravé straně pomník najdeme.

historie

Společnosti Franze Kafky se po čtyřech letech úspěšně podařilo dokončit pomník spisovateli Franzi Kafkovi. Pomník byl odhalen 4. prosince 2003, v roce 120. výročí narození básníka. Socha je umístěna na hranicích bývalého židovského města, mezi židovskou synagogu a gotický katolický kostel. Přímo pod sochou probíhá katastrální hranice. Levá noha tak stojí v Židovském Městě, v Josefově a druhá již v českém Starém Městě.

popis

Autorem architektonického řešení je sochař Jaroslav Róna. Při realizaci spolupracoval s architektonickým studiem Davida Vávry. Socha je vysoká 3,75 m a váží 700 kg. Odlila ji dílna Bronzířská slévárna Miloše Vacka. Pomník je zdařilou realizací současné plastiky na veřejném prostranství. Zmenšený odlitek Kafkova pomníku symbolizuje Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky, která je od roku 2001 pořádána Společností Franze Kafky spolu s hlavním

pomník, památník
    Praha 1-Staré Město