Hrady.cz
Zámek postavil v l.1743-1746 Ignác Bechyně z Lažan v barokním stylu. Roku 1825 zámek vyhořel, ihned opraven. R.1955 předán do vlastnictví MNV. Jeho hlavní sál byl upraven pro pořádání okresních divadelních festivalů. Nyní v soukromém vlastnictví.
Zámek ve Vilémovicích
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Vilémovice leží 5 km západně od Ledče nad Sázavou při silnici II/150, spojující Ledeč nad Sázavou se Světlou nad Sázavou. Obec je rovněž přístupná z železniční zastávky Vilémovice, ležící na trati „Posázavského pacifiku“ spojujícího Světlou na Sázavou s Čerčany. Zámek stojí uprostřed vsi, asi 50 m severně od hlavní silnice.

historie

Na místě původního panského dvora nechal v letech 1743-1746 Ignác Bechyně z Lažan postavit barokní zámek. Měl sloužit za jeho sídlo a správní budovu Vilémovic. Roku 1825 zámek vyhořel, ale téměř ihned byl tehdejším majitelem panství Františkem ze Salmu opraven. Poslední majitel Zdeněk Perek zámek v roce 1955 předal do vlastnictví Místnímu národnímu výboru. Jeho hlavní sál byl upraven pro pořádání okresních divadelních festivalů. V roce 1992

popis

Patrová stavba o sedmi okenních osách se středním rizalitem, v němž je klenutý vestibul. Zámek je krytý valbovou střechou. Ze stavby původního dvora se zachovaly části suteréního zdiva. Patrovou stavbu člení na všech fasádách středové rizality. Celkově je stavba poměrně střídmá, v přízemí členěná pásovou rustikou. V jihovýchodním nároží bývala umístěna kaple prostupující dvěma podlažími. Při opravách po požáru v roce 1825 byly odstraněny

Havlíčkův Brod  (HB)
    Další zámky