Den boje za svobodu a demokracii
Místo popraviště, na kterém bylo v pondělí 21. června 1621 popraveno 27 českých pánů a měšťanů za účast v protihabsburském povstání.
Graficke pismenko Poblíž budovy Staroměstské radnice se nachází plocha popraviště, na kterém bylo v pondělí 21. června 1621 popraveno 27 českých pánů a měšťanů za účast v protihabsburském povstání. Mistrem popravčím byl Mgr. Jan Mydlář. Poprava trvala od páté hodiny ranní do první hodiny po polední. Jako první byl přiveden a sťat hrabě Jáchym Ondřej Šlik z Holejče a z Pasauna. Po popravě deseti šlechticů byl vykonán rozsudek na měšťanech. Byl mezi nimi i Jan Jessenius, rektor univerzity a někdejší Mydlářův učitel. Čtyřiadvacet mužů bylo sťato, ostatní pověšeni. Dnes je na tomto místě v šedé dlažbě vysazeno vedle data 21.6.1621 a zkřížených mečů i 27 bílých křížů a každý z nich označuje jedno jméno.
Miroslav BITTER, 13.3. 2007

Těchto 27 českých pánů a měšťanů bylo odsouzeno k smrti:
    Jáchym Ondřej Šlik (byl sťat mečem a poté mu byla také uťata pravá ruka) Václav Budovec z Budova (byl sťat mečem) Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic (byl sťat mečem) Kašpar Kaplíř ze Sulevic (byl sťat mečem) Prokop Dvořecký z Olbramovic (byl sťat mečem) Fridrich z Bílé (byl sťat mečem) Jindřich Otta z Losu (byl sťat mečem) Diviš Černín z Chudenic (byl sťat mečem) Vilím z Konecchlumí (byl sťat

pověsti

Každý rok v noci 21. června se těchto sedmadvacet pánů schází na místě své popravy. Pak odejdou před orloj, aby se přesvědčili, jestli čas odměřuje správně. Pokud je vše bez závad, tiše se rozejdou, neboť dostali znamení, že českému národu se daří dobře. Je-li však s orlojem nějaká potíž, usuzují, že nastaly zlé časy. A tak, než se vrátí do svých míst odpočinku, modlí se společně za navrácení míru a pokoje do české země. Místo popravy českých

Milada Motlová: Praha známá i neznámá, Euromedia Group k.s., Knižní klub, Praha 2004, 13.3. 2007

pomník, památník