Hrady.cz
Obci dominující kostel sv. Václava se připomíná již v roce 1384. Za třicetileté války kostel zchátral. Proto byl kostel od základů přestavěn v barokním stylu a byl úplně dokončen roku 1752. Generální oprava kostela se uskutečnila v letech 1999-2000.
Kostel sv. Václava
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Obec Ledčice leží na severozápadním okraji mělnického okresu 8 km severně od Veltrus. Leží u staré teplické silnice, nyní I/608, při jízdě severním směrem za obcí Nová Ves na křižovatce u motorestu Na cikánce odbočit vlevo. Po podjetí dálnice již uvidíme charakteristickou siluetu kostela v Ledčicích.

historie

Obec Ledčice patří k nejstarším obcím v Čechách. První zmínka o obci je již v roce 1102, kdy ji vlastnil Nemoj z rodu Vršovců. První písemná zmínka o obci je z roku 1226. Dominantou obce je kostel sv. Václava, postavený na vyvýšené části, se připomíná již v roce 1384, jako jednom ze 34 kostelů Řipského děkanátu. Vystavěn byl v gotickém slohu. V průběhu třicetileté války kostel tak zchátral, že již přestal sloužit svému účelu. Proto tehdejší

popis

Loď kostela s valenou klenbou je 20 metrů dlouhá a 10,5 metrů široká. Kněžiště o rozměrech 7,20 x 6,40 m je půlkruhovitě zakončeno. Kostel na první pohled zaujme výrazným vstupním průčelím, nad nímž ční věžní patro s prohýbanou římsou, lobkovickým znakem, velikým děleným oknem a věžními hodinami na západní a severní straně. Podélné strany kostela jsou z každé strany prolomeny třemi okny. K oběma vnějším zdem kněžiště přiléhají nižší malé

Mělník  (ME)
    Ledčice