Hrady.cz
První kostel se uvádí již v roce 1362. Na místě tohoto kostela v roce 1595 vystavěn kostel nový. V téměř nezměněné podobě se dochoval dodnes. Roku 1706 nově zařízen interiér kostela a rovněž byl celý opraven.
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Hospozín leží 6 km severozápadně od Velvar. Dostupný je buď vlakem ze stanice Kmetiněves, vzdálené půl kilometru od Hospozína, na trati Roudnice n. Labem – Zlonice a nebo autobusem z Kladna, Slaného, Velvar a také z Prahy linkou Praha - Kmetiněves.

historie

V pramenech se první zmínka o vsi Hospozín objevuje v r. 1318 jako majetek Matěje z Hospozína První kostel, původně farní, se v obci uvádí již v roce 1362. Na místě tohoto starého kostela Jan Hrobčický z Hrobčic v roce 1595 vystavěl kostel nový, kostel Stětí sv. Jana Křtitele. V téměř nezměněné podobě se dochoval dodnes. Roku 1706, manželka Filipa Clary Aldringen, majitele panství, Anna Polyxena nechala nově zařídit interiér hospozínského

popis

Nejcennější na hospozínském kostele je portál, mohutná věž a bohatě řezaný oltář, pocházející z konce 16. století. K hodnotnému vybavení interiéru kostela také patří kamenná renesanční kazatelna a renesanční figurální náhrobníky. V letech 1991-92 byla provedena oprava střechy kostela.

Kladno  (KL)
    Hospozín