Hrady.cz
Původní gotický kostel poprvé připomínan roku 1354, což je také první písemná zmínka o vsi Habartice. Kostel je jednolodní s pětiboce uzavřeným presbytářem a věží při západním průčelí.
Od jihovýchodu
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Habartice dnes místní část města Klatovy se nachází mezi Klatovy a Plánicí pod vrchem s místním názvem Karkule. Pokud budete projíždět Habarticemi uvidíte věž gotického kostela sv. Petra a Pavla jižně od centra obce, odkud k němu vede slepá místní komunikace. Než přijedete ke kostelu projedete okolo dvora s dochovaným křídlem a branou renesanční tvrze, která také stojí za zhlédnutí.

historie

Kostel poprvé připomínán roku 1354 a je to také dosud nejstarší písemná zmínka o vsi Habartice. Z historie je známo, že část vsi Habartice patřila ve 14. stol. nepomuckému klášteru a krátce v 17. stol. jezuitské koleji v Klatovech. O historii vlastního kostela je známo však jen málo.
    L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997), 4.3. 2007

popis

Jedná se o původní gotický jednolodní kostel s obdélnou lodí a věží při západním průčelí. Kněžiště s pětibokým závěrem sklenuto křížovou klenbou.
    L.P. (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, [A/J], Academia, 1977), 4.3. 2007

Klatovy  ( KT)