Hrady.cz
Na místě zbouraného kostela pocházejícího z přelomu 15. a 16. století vystavěn roku 1866 kostel sv. Bartoloměje v novorománském slohu. Vybavení kostela novogotické, pochází převážně z doby jeho výstavby.
Kostel sv. Bartoloměje v Milevsku
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Milevsko leží při silnici I/19 Plzeň – Tábor a železniční trati č. 201 Písek – Tábor. Kostel sv. Bartoloměje se nachází v centru města na Náměstí Eduarda Beneše.
Hlavní turistická pozornost v Milevsku však náleží klášteru premonstrátů s románským kostelem Nanebevzetí Panny Marie a přilehlému románsko-gotickému hřbitovnímu kostelu sv. Jiljí.

popis

Na místě současného kostela stál první kostel již na přelomu 15. a 16. století. Ten však byl zbourán a na jeho místě roku 1866 postaven kostel sv. Bartoloměje. Trojlodní stavba vystavěna v novorománské stylu s hranolovitou věží v západním průčelí a pětibokým presbytářem. Vybavení kostela novogotické, pochází převážně z doby jeho výstavby. Některé obrazy a sochy jsou však staršího původu, do kostela byly přeneseny z jiných církevních objektů z

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 20.3. 2008

Písek  (PI)