Hrady.cz
Zaniklý měst. hrad vznikl v pol. 13. stol., první zmínka z r. 1265, kdy je majitelem Oldřich z Lomnice. Po něm následují další Vítkovci. V r. 1420 dobyl hrad Jan Žižka, husité se vzdali v r. 1435, Oldřich z Rožmberka dal poté hrad zbořit. Pohltila jej zástavba, zbyla hradní kaple, dnes sv. Václava.
A. Sedláček Hrady... III.
Graficke pismenko Vznik hradu souvisí pravděpodobně se vznikem tržní osady a vytvářením lomnického panství v polovině 13. století. První zmínka o Lomnici je z r. 1265, kdy se uvádí její majitel Oldřich z Lomnice. Po něm následovali další Vítkovci, Oldřich z Lomnice (1281–1306), jeho syn Vítek, pak Vítkův syn Vilém, Smil z Lomnice až konečně Vítek z Landštejna (1341–1359). Jeho syn Vilém byl vyšehradským proboštem (1353) a zároveň královským kancléřem. Zřídil na lomnickém hradě kapli Božího těla a sv. Petra a Pavla. Po jeho smrti (1359) se stal majitelem Lomnice jiný Vítkovec, Ješek z Kosové Hory (do r. 1373). Krátký čas měl pak Lomnici Jindřich ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

Lomnice hrad.
    Bohatou a slavnou minulostí honositi se může mnoho hradův a tvrzí v Čechách, a přece nelze to, co po nich zbylo aneb lépe řečeno nezbylo, s dějinami jich bohatými ve srovnalosť uvésti. Dě jezpytec přišed na takové místo nejen že zbytkův neuvidí, anobrž musí z těch několika zrnek, které v hojném ma teriálu našel, přidav k tomu něco kom binace, teprve pracně vyzkoumati, kde sídlo slavné stávalo. A tak konečně dojde na dlouhou historii a

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 5.3. 2017

zaniklý