Hrady.cz
Kostel je nejstarší zachovalou stavební památkou města. Postaven poč.11.st. v románském slohu. V průběhu staletí byl mnohokrát upravován. Za reforem císaře Josefa II. v r.1786 prodán. Už v roce 1791 znovu otevřen. Nyní má funkci hřbitovního kostela.
Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Kostel sv. Jana Křtitele je nejstarší zachovalou stavbou města Náchod. Postaven byl počátkem 11. století v románském slohu. V průběhu staletí byl mnohokrát upravován. Okolo kostela se rozkládal hřbitov. Původně byla při kostele i škola a kostel vykonával funkci kostela farního, až do roku 1310. Tehdy se stal kostelem hřbitovním a tuto funkci zastává dodnes. Roku 1441 byl kostel vypálen Slezany. Na počátku 16. století pak byl opravena a při tom byla prodloužena chrámová loď. Další opravy byly prováděny v 17. i 18. století. Za reforem císaře Josefa II. byl v roce 1786 kostel prodán ve veřejné dražbě a vnitřní zařízení rozvezeno do různých ...

historie

Město Náchod, rozkládající se na obou březích řeky Metuje, bylo založeno v r. 1254. Kostel sv. Jana Křtitele se nachází na západním okraji města, jihozápadně od centra. Stojí na městském hřbitově. Původně byl kostelem farním, po přemístění centra města do dnešní polohy převzal funkci kostela hřbitovního.

popis

Kostel sv. Jana Křtitele, původně románský, je po přestavbě jednolodní gotickou, orientovanou stavbou s čtvercovým kněžištěm. Má sedlovou střechu a na ní je umístěn sanktusník s plechovou makovicí a kovovým křížkem. V bočních stěnách kněžiště jsou gotická hrotitá okna v kamenném ostění. Kostelní loď má prkenný, záklopový strop. Před portálem je barokní předsíňka, krytá plochým stropem, s polokruhovými okny a vchodem. Na zdi kolem kostela je

Náchod  (NA)
    Staré Město nad Metují