Hrady.cz
Hrad Kuglvajt postavil Jetřich z Portic kolem r. 1357. Po Jetřichově smrti (1367) se stal královským majetkem. V r. 1395 vojsko Jindřicha z Rožmberka hrad dobylo a rozbořilo. Z hradu se zachovaly jen malé zbytky zdiva a příkop vylámaný ve skále.
Graficke pismenko Zříceninu hradu Kuklov najdete asi 100 m od silnice procházející obcí Kuklov na skalnaté lesní vyvýšenině. Je to jedno ze zastavení na historicko-přírodní naučné stezce okolím Brloha. Z hradu jsou zachovány jen zbytky zdiva na sklaním ostrohu, který byl součástí věže a příkop vylámaný ve skále. Z boku lze vylézt až nahoru na skálu.
24.7. 2003

historie

Hrad Kuglvajt postavil (podle A. Sedláčka) v lesnaté krajině mezi majetkem zlatokorunského kláštera a rožmberským krumlovským panstvím Jetřich z Portic, probošt vyšehradský, nejvyšší kancléř Království českého a biskup mindenský kolem r. 1357. Podle něho se také psal z Kuglwaidu. Po Jetřichově smrti (1367) se hrad stal královským majetkem a příčinou rozepří mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem Janem z Jenštejna. V době spiknutí české šlechty

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku - Jižní Čechy, 11.6. 2003
    Spory klášterů Zlatá Koruna a Vyšehrad
    S historií Kuklova jsou spojeny zajímavé, historicky doložené události, svědčící o vnitřních církevních poměrech ve 14. století. Pražskému vyšehradskému klášteru byly přiděleny ke kolonizaci rozsáhlé pozemky, sahající od Prachatic ke Kuklovu. Když český král Přemysl Otakar II. založil zlatokorunský klášter, obdaroval jej pozemky směřujícími severozápadně od Zlaté Koruny, tedy ke Kuklovu. Hranice obou klášterních panství nebyly zřejmě přesně

Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009
    Kuglvaid Hrad
    Na kamenné silnici, která se u Velké Smědče na dvé dělí, a u paty velebného lesu Blánského stojí štíhlé zdi bývalého kláštera Kuglvaidu, jsouce lesem téměř zastíněny. Vetché zdi kostelní nekryje již střecha; velikými vysokými otvory gotických oken hledí nebe, sosny a jedle do síně chrámové, dávno již původnímu svému ustanovení odcizené. K těmto zříceninám přiléhá chudobná vesnička, tak bídná, že nemůže rušiti dojem, jaký zříceniny na příchozího

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 4.3. 2017

Český Krumlov  (CK)