Hrady.cz
Na místě původního gotického kostela stojí od roku 1732 kostel nový, vystavěný v barokním stylu. Jedná se o stavbu unikátní hmotové dispozice. Zcela vpředu kostela stojí věž, která uvnitř skrývá dva zvony.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Obec Chlumín leží 8 km jižně od Mělníka. Obcí vede hlavní silnice II/101, Kralupy – Neratovice. První písemná zmínka o obci pochází ze začátku 14. století. Kostel se nachází v centru obce, nedaleko zámku.

popis

Původně gotický kostel sv. Maří Magdalény, značně poškozený za třicetileté války, byl roku 1732 zcela zlikvidován. Na stejném místě byl ihned postaven nový barokní kostel. Vystavět jej nechala majitelka panství kněžna Anna Marie Toskánská. Jedná se o stavbu unikátní hmotové dispozice. Pozoruhodné jsou boční rizality. Presbytář kostela je obdélníkový a zakončený půlkruhově. Na severní straně stojí vysoký přístavek oratoře a sakristie. Zakončeny

Mělník  (ME)
    Chlumín